Rychlovka - zeleninový grilovaný mix s dresinkem
Suroviny
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cuketa
- 10 ks Rajčata
- 10 ks Cibulka jarní
- 1 ks Dýně
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej chilli
- 1 polévková lžíce Máta
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 8 g
- Sodík 423 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1598.1 mg
- Vláknina 7634.7 mg
- Vitamín A 7634.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.7 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si dresink: do sklenice dáme olivový extra panenský olej, citronovou šťávu, cukr, mořskou sůl, drobně pokrájený kopr a černý pepř. Dresink důkladně promícháme.
-
2
Omyjeme a rozkrájíme dýni s cuketou, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na větší mísu, plátky z každé strany osolíme mořskou solí (1.5 lžičky), posypeme citronovým pepřem, pokapeme olivovým olejem (3 lžíce) a chilli olejem (1 lžíce). Omytá rajčata přepůlíme, osolíme mořskou solí (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem a pokapeme extra olivovým panenským olejem (3 lžíce). Omyjeme lístky máty, bazalky, kopru a odložíme je do misky na ozdobu.
-
3
Gril rozpálíme na 200-250°C. Zeleninu rozložíme na grilovací mřížku. Přidáme mezi ni očištěné a omyté jarní cibulky i s natí, které potřeme chilli olejem (1 lžíce). Zeleninu grilujeme přibližně 5-6 minut při střední teplotě z každé strany. Při obracení musíme být opatrní, protože zelenina je křehká.
-
4
Ugrilovanou zeleninu rozložíme ozdobně na talíře, ozdobíme lístky bylinek, pokapeme ji připraveným dresinkem a podáváme.