Grilované marinované sledě
Suroviny
- 800 g Sleď čerstvý
- 50 g Pepř černý mletý
- 50 g Rukola
- 50 g Salát Polníček
- 0.5 kávová lžička Ředkvička
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř bílý
- 4 plátek Špek
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej chilli
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 28 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 280 mg
- Draslík 282.3 mg
- Vláknina 19131.7 mg
- Vitamín A 19131.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé malé sledě dobře očistíme a vykuchané promyjeme pod tekoucí vodou. Necháme je okapat a osušíme je. Zvrchu i zevnitř je posypeme mořskou solí, drceným kmínem, a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Pokapeme je olivovým olejem a chilli olejem. Do každého sledě vložíme dlouhý plátek špeku. Ryby vložíme do nádoby, kterou uzavřeme víkem a v chladničce je necháme marinovat 30 minut.
-
2
Mezitím si připravíme salát. Listy rukoly a polníčku omyjeme, vodu setřepeme a dáme je do misky. Omyjeme ředkvičky, pokrájíme je na tenké plátky a přidáme k salátu. Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka a doložíme ji k salátu. Ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru, citrónovou šťávou, olivovým olejem a salát promícháme.
-
3
Gril rozpálíme na 300°C. Ryby poklademe na rošt a grilujeme z jedné strany asi 3 minuty. Jakmile se ryby odlepí od mřížky, obrátíme je a grilujeme druhou stranu další 3 minuty.
-
4
Sledě položíme na mísu, ještě je trošku přisolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme k nim zeleninový salát a podáváme.