Panenka s bylinkovým kabátkem na grilu
Suroviny
- 700 g Vepřová panenka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Cibule lahůdková
- 5 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1.5 polévková lžíce Olej chilli
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 11 g
- Sodík 808 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 85.8 mg
- Draslík 958.5 mg
- Vláknina 1748.8 mg
- Vitamín A 1748.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omytých bylinek (šalvěj, rozmarýn a tymián) setřepeme vodu, drobně je pokrájíme, vložíme do podlouhlé misky. Očištěné stroužky česneku pokrájíme též nadrobno a přidáme k bylinkám. Maso osolíme, opepříme z každé strany, obalíme v bylinkách, poté ho zabalíme do potravinářské fólie tak, aby se maso dobře stáhlo - vytvoříme rovnoměrný "váleček". Necháme v chladničce marinovat 12 - 16 hodin. Před přípravou pečení maso necháme rozbalené při pokojové teplotě 15 minut, mezitím očistíme a omyjeme lahůdkové cibulky, které potřeme chilli olejem.
-
2
Podle tloušťky masa grilujeme při mírnější teplotě (160°C - 200°C) přibližně 5 minut z každé strany. Ugrilovanou panenku zabalíme do alobalu, necháme "odpočinout" 4 - 5 minut, potom bude křehká a šťavnatá. Když ji nakrájíme na plátky, uvnitř by měla mít slabě růžovou barvu, ale nesmí být syrová. V době, kdy maso "odpočívá", ugrilujeme lahůdkové cibulky i s natí.
-
3
Na mísu poklademe panenku nakrájenou na plátky, obložíme cibulkami a podáváme.