Risotto s pečeným vepřovým kolenem, lilkem a cibulí
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 135 g Sýr Parmezán
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Ocet vinný
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 5 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 1 ks Vepřové koleno
- 6 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Vývar zeleninový
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Voda pitná
- 1 balení Rýže Arborio
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 70 g
- Sodík 1726 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 21.5 mg
- Draslík 3134.7 mg
- Vláknina 31035.3 mg
- Vitamín A 31035.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 193.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné, vykostěné a omyté vepřové koleno osušíme a potřeme olivovým olejem. Rozkrájíme ho na menší kusy, které osolíme, posypeme černým pepřem a pepřem 4 barev, kmínem a dáme ho do pekáče. K masu přilijeme 1 dl vody a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme ho 30 minut, poté ho zakryjeme alobalem. Omytý celý lilek a očištěné cibule ve slupce zabalíme do alobalu a položíme je do pekáče k masu. Snížíme teplotu a vše pečeme při 180°C přibližně 60 minut. Upečené maso a lilek s cibulemi necháme chvilku vychladnout, maso pokrájíme na malé kousky a dáme ho i s výpekem do misky. Cibule oloupeme a spolu s neoloupaným lilkem je pokrájíme na malé kousky a přidáme k masu. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. Na nudličky nakrájíme sušená rajčata a s petrželkou je doložíme k masu. Vše promícháme, dochutíme případně solí i pepřem, přimícháme olivový olej a několik kapek octa. Připravenou směs rozdělíme na poloviny. Jednu část dáme do pekáče, který vrátíme do teplé trouby. Druhou část si necháme k dochucení risotta.
-
2
Příprava risotta: Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4-5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Musíme dát hlavně pozor, aby se nám nepřipálila. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aróma po vínu, přilijeme 1,5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1,5 dl vývaru a špetku soli. Vývar musí rýži jen pokrýt. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí. Tento italský způsob vaření trvá přibližně 15-20 minut.
-
3
Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmezánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Poté do risotta přimícháme odloženou masovou směs na dochucení. Rozdělíme ho na talíře, do středu každé porce dáme teplou masovou směs (z trouby), rýži pokapeme extra olivovým olejem, posypeme parmazánem a hned podáváme.