Risotto po italsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 863 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 36 g
- Sodík 2203 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 51.5 mg
- Draslík 456.8 mg
- Vláknina 8200 mg
- Vitamín A 8200 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat.
-
2
Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4 - 5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aroma po vínu, přilijeme 1.5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1.5 dl vývaru a špetku soli. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí.
-
3
Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmazánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Takto připravené risotto má krémovou konzistenci, kde se všechny chutě výborně prolínají. Risotto podáváme posypané nastrouhaným zbylým parmazánem.