Gratinovaný květák v brokolicovém džusu s restovaným sezamem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 156 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 6 g
- Sodík 1089 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0.3 mg
- Draslík 1155.6 mg
- Vláknina 17201.4 mg
- Vitamín A 17201.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 232 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zdravý květák omyjeme a odstraníme lístečky. Košťál rovně sežízneme tak, aby květák stál, po oschnutí pomocí mašlovačky potřeme olivovým olejem. Do hlubšího plechu vlijeme vodu, a to do výšky cca 1,5-2 cm, mírně osolíme, dle chuti přidáme libovolné koření na zeleninu, vložíme květák a v troubě vyhřáté na 190°C pečeme 20-25 minut doměkka. Na povrchu nám květák musí zhnědnout. Po vyjmutí necháme trochu vychladnout a pokrájíme na plátky silné 2-3 cm.
-
2
Na džus brokolici rozebereme na růžičky, zprudka spaříme vroucí, osolenou vodou a ihned zchladíme v ledové vodě. Hrst růžiček odložíme na dozdobení, zbytek rozmixujeme v mixéru na hladké pyré. Přes látkový ubrousek důkladně vyždímáme. Džus vlijeme do kastrůlku a při střední teplotě necháme zredukovat na polovinu množství. Ochutíme solí a bílým pepřem a udržujeme teplý až do podávání.
-
3
Pyré které nám zbylo po vyždímání osolíme a lžícemi z něj vytvarujeme pevné nočky. V pánvi rozpustíme máslo, vysráženou syrovátku odstraníme a máslo necháme ztmavnout. Přisypeme sezam a zvolna opečeme. Tmavé máslo zašleháme do teplého džusu a zakápneme olivovým olejem.
-
4
Džus rozlijeme do talířů, do středu každého umístíme řez květáku a mašlovačkou potřeme restovaným sezamem. Do středu rozdělíme brokolicové nočky, dozdobíme brokolicovými růžičkami a ihned podáváme.