Husa pečená s nádivkou z jablek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4853 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 423 g
- Sodík 1052 mg
- Bílkoviny 202 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 1000 mg
- Draslík 4389.9 mg
- Vláknina 27829.5 mg
- Vitamín A 27829.5 mg
- Vitamín B6 5.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a oloupeme jablka. Rozkrájíme je na čtvrtky a odstraníme z nich jádřince. Zakapeme je calvadosem a necháme 10 minut marinovat. Šalvěj a majoránku nasekáme nadrobno a přimícháme je k jablkům.
-
2
Opláchneme a osušíme husu. Odstraníme z husy přebytečné sádlo a pokrájíme ho na malé kousky a vyškvaříme.
-
3
Husu osolíme a opepříme. Na stehnech propícháme kůži, aby sádlo mohlo vytéct ven.
-
4
Jablky vyplníme břicho husy. Otvor zašijeme potravinářskou nití.
-
5
Vlijeme do pekáče vodu a postavíme ji na sporák. Přivedeme vodu k varu. Vložíme do pekáče rošt s umístěnou husou. Vaříme v páře 15 minut.
-
6
Předehřejeme si troubu na 180°C.
-
7
Vyjmeme husu s roštem a slijeme polovinu vývaru. Pak rošt s husou vrátíme zpět do pekáče a pečeme v troubě ještě 150 minut. Během pečení přeléváme husu vývarem.
-
8
Pak upečenou husu i s roštem vyndáme a přemístíme do víka pekáče. Nastavíme si troubu na 220°C. Potřeme husu zbytkem calvadosu a vývarem. Kůži dopečeme dokřupava.
-
9
Pak z vypečené šťávy slijeme tuk a povaříme ji, dokud nezhoustne.
-
10
Rozporcujeme husu, a potom ji servírujeme přelitou šťávou.