Husa pečená s nádivkou z jablek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Jablka
  • 50 g Majoránka
  • 50 g Šalvěj čerstvá
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 5 kg Husa domácí
  • 6 cl Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 4853 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 423 g
  • Sodík 1052 mg
  • Bílkoviny 202 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 1000 mg
  • Draslík 4389.9 mg
  • Vláknina 27829.5 mg
  • Vitamín A 27829.5 mg
  • Vitamín B6 5.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a oloupeme jablka. Rozkrájíme je na čtvrtky a odstraníme z nich jádřince. Zakapeme je calvadosem a necháme 10 minut marinovat. Šalvěj a majoránku nasekáme nadrobno a přimícháme je k jablkům.

  • 2

    Opláchneme a osušíme husu. Odstraníme z husy přebytečné sádlo a pokrájíme ho na malé kousky a vyškvaříme.

  • 3

    Husu osolíme a opepříme. Na stehnech propícháme kůži, aby sádlo mohlo vytéct ven.

  • 4

    Jablky vyplníme břicho husy. Otvor zašijeme potravinářskou nití.

  • 5

    Vlijeme do pekáče vodu a postavíme ji na sporák. Přivedeme vodu k varu. Vložíme do pekáče rošt s umístěnou husou. Vaříme v páře 15 minut.

  • 6

    Předehřejeme si troubu na 180°C.

  • 7

    Vyjmeme husu s roštem a slijeme polovinu vývaru. Pak rošt s husou vrátíme zpět do pekáče a pečeme v troubě ještě 150 minut. Během pečení přeléváme husu vývarem.

  • 8

    Pak upečenou husu i s roštem vyndáme a přemístíme do víka pekáče. Nastavíme si troubu na 220°C. Potřeme husu zbytkem calvadosu a vývarem. Kůži dopečeme dokřupava.

  • 9

    Pak z vypečené šťávy slijeme tuk a povaříme ji, dokud nezhoustne.

  • 10

    Rozporcujeme husu, a potom ji servírujeme přelitou šťávou.

Komentáře k receptu