Mléčná polévka z pastináku
Suroviny
- 80 g Cibule
- 200 g Jablka
- 450 g Pastinák
- 250 ml Mléko plnotučné
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 špetka Kmín drcený
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 11 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 20.6 mg
- Draslík 237.2 mg
- Vláknina 11166.5 mg
- Vitamín A 11166.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 311.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pastinák očistíme a nakrájíme na kostičky, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, jablko nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petrželovou nať nasekáme najemno.
-
2
Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, vmícháme kmín, sůl a pepř, pastinák a jablko. Chvilku smažíme, poté zalijeme vývarem, osolíme a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Do hotové polévky vmícháme ohřáté mléko, polévku rozmixujeme dohladka a prohřejeme. Podáváme s petrželovou natí a lžící zakysané smetany.