Sterilizované zelné listy plněné křenem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 203 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 0 g
- Sodík 547 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 669.5 mg
- Vláknina 12990 mg
- Vitamín A 12990 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 178.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křen dobře očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Hlávku bílého zelí očistíme od poškozených listů. Zdravé listy povaříme v hrnci s osolenou vodou, přibližně 3-4 minut. Měkké, ale ne rozvařené listy nakrájíme na 10 cm široké pásky.
-
2
Na každý pásek dáme 1-2 lžíce nastrouhaného křenu a zabalíme do rolky. Rolky naskládáme do připravených skleniček a zalijeme teplým nálevem. Zavíčkujeme je a v zavařovacím hrnci při 90stupňové teplotě sterilizujeme 30 minut.
-
3
Příprava nálevu: Do hrnce vlijeme vodu, přilijeme ocet, přidáme cukr, sůl, pepř. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu. Povaříme ještě 5 minut a stáhneme ze sporáku.
-
4
Nakonec sklenice vybereme z hrnce. Necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo.