Sterilizované zelné listy plněné křenem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Cukr krupice
  • 30 g Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 l Voda pitná
  • 3 l Voda pitná
  • 7 dl Ocet kvasný lihový
  • 1 kg Křen
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 203 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 547 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 669.5 mg
  • Vláknina 12990 mg
  • Vitamín A 12990 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 178.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Křen dobře očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Hlávku bílého zelí očistíme od poškozených listů. Zdravé listy povaříme v hrnci s osolenou vodou, přibližně 3-4 minut. Měkké, ale ne rozvařené listy nakrájíme na 10 cm široké pásky.

  • 2

    Na každý pásek dáme 1-2 lžíce nastrouhaného křenu a zabalíme do rolky. Rolky naskládáme do připravených skleniček a zalijeme teplým nálevem. Zavíčkujeme je a v zavařovacím hrnci při 90stupňové teplotě sterilizujeme 30 minut.

  • 3

    Příprava nálevu: Do hrnce vlijeme vodu, přilijeme ocet, přidáme cukr, sůl, pepř. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu. Povaříme ještě 5 minut a stáhneme ze sporáku.

  • 4

    Nakonec sklenice vybereme z hrnce. Necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo.

Komentáře k receptu