Zapečená rajčata plněná arménským salátem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 750 ml Rýže dušená
- 125 ml Víno bílé
- 125 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 8 ks Rajčata
- 2 stroužek Česnek
- 0.35 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 6 polévková lžíce Rybíz červený
- 4 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 6 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 0.3 mg
- Draslík 777.5 mg
- Vláknina 10694.4 mg
- Vitamín A 10694.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.3 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.
-
2
Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.
-
3
Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.
-
4
Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.
-
5
Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.