Pečený bůček s omáčkou z jablek
Suroviny
- 500 g Jablka
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Med včelí
- 30 g Cukr krupice
- 280 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 5 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Skořice celá
- 2 ks Badyán
- 1.2 kg Sádlo škvařené
- 1.5 kg Vepřový bok
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3929 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 406 g
- Sodík 400 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 460.8 mg
- Draslík 778.8 mg
- Vláknina 13737 mg
- Vitamín A 13737 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
-
2
Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
3
Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
-
4
V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
-
5
Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.