Polévka z králíka se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 70 g Celer bulvový
  • 80 g Cibule
  • 50 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mrkev kořen
  • 70 g Mrkev kořen
  • 80 g Petržel kořen
  • 70 g Petržel kořen
  • 800 g Králík hřbet
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Petržel - nať
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Nové koření celé
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 508 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 69.4 mg
  • Draslík 303.7 mg
  • Vláknina 5812.6 mg
  • Vitamín A 5812.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme vývar. Králičí hřbety opláchneme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme.

  • 2

    Půlky cibule opečeme na oleji, přidáme zeleninu a králičí hřbety, které jsme nasekali. Do hrnce vlijeme vodu a vaříme. Během varu odebíráme pěnu. Když se pěna už netvoří, přidáme koření, sůl a snítky petržele.

  • 3

    Vývar na mírném plameni vaříme zhruba 60 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce a prochladlé maso z hřbetů obereme.

  • 4

    Do polévky připravíme zeleninu včetně cibule, kterou očistíme a nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať nasekáme najemno.

  • 5

    Zeleninu i s cibulí osmažíme na másle dozlatova, vmícháme mouku, osmažíme a zašleháme 1 l vývaru z králíka. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném plameni za častého míchání vaříme zhruba 15 minut. Nakonec do polévky vložíme obrané maso, vlijeme smetanu, ochutíme muškátovým květem a krátce povaříme.

  • 6

    Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.

Komentáře k receptu