Polévka z králíka se smetanou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 70 g Celer bulvový
- 80 g Cibule
- 50 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mrkev kořen
- 70 g Mrkev kořen
- 80 g Petržel kořen
- 70 g Petržel kořen
- 800 g Králík hřbet
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 3 ks Petržel - nať
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 96 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 69.4 mg
- Draslík 303.7 mg
- Vláknina 5812.6 mg
- Vitamín A 5812.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme vývar. Králičí hřbety opláchneme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme.
-
2
Půlky cibule opečeme na oleji, přidáme zeleninu a králičí hřbety, které jsme nasekali. Do hrnce vlijeme vodu a vaříme. Během varu odebíráme pěnu. Když se pěna už netvoří, přidáme koření, sůl a snítky petržele.
-
3
Vývar na mírném plameni vaříme zhruba 60 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce a prochladlé maso z hřbetů obereme.
-
4
Do polévky připravíme zeleninu včetně cibule, kterou očistíme a nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať nasekáme najemno.
-
5
Zeleninu i s cibulí osmažíme na másle dozlatova, vmícháme mouku, osmažíme a zašleháme 1 l vývaru z králíka. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném plameni za častého míchání vaříme zhruba 15 minut. Nakonec do polévky vložíme obrané maso, vlijeme smetanu, ochutíme muškátovým květem a krátce povaříme.
-
6
Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.