Krevetový salát se šafránovou rýží
Suroviny
- 500 g Krevety tygří - loupané
- 400 g Rýže Basmati
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Šafrán
- 3 ks Rajčata
- 20 ks Olivy černé
- 3 ks Paprika červená
- 1 ks Salát římský
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 697 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 51 g
- Sodík 4368 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 87.5 mg
- Draslík 296.4 mg
- Vláknina 33873.7 mg
- Vitamín A 33873.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme rýži. Dlouhozrnnou rýži v kastrole zalijeme vařící vodou, přidáme špetku šafránu, přikryjeme pokličkou a 20 minut vaříme na středním plameni. Když rýže změkne a vstřebá všechnu tekutinu, přesypeme ji do větší mísy a necháme vychladnout.
-
2
Podélně přepůlíme vypeckované černé olivy a na listy rozebereme opraný římský salát. Dále spaříme, oloupeme a nadrobno pokrájíme rajčata, červené papriky zbavené stopek a semen nakrájíme na proužky, nasekáme bazalkové listy a nastrouháme citrónovou kůru. Několik paprikových proužků a oliv odložíme na ozdobu.
-
3
K rýži v míse přidáme krevety, olivy, bazalku a rajčata s paprikami, vše osolíme, okořeníme mletým pepřem a dobře promícháme.
-
4
Na dresink metličkou ušleháme olivový olej s citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Dresink nalijeme na salátový základ a lehce spolu promícháme.
-
5
Hotový salát rozdělíme na mělké široké misky vyložené salátovými listy a servírujeme ho ozdobený olivami a paprikovými proužky.