Teplý salát s kuřecími plátky v hořčici
Suroviny
- 1000 g Kuřecí prsa
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Salát ledový
- 100 g Salát Rosso
- 100 g Salát Polníček
- 125 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 6 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Melasa
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Balsamico ocet
- 4 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 3 polévková lžíce Hořčičné semínko
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 10 g
- Sodík 297 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 1236.1 mg
- Vláknina 3943.4 mg
- Vitamín A 3943.4 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kuřecích prsou zbavených kůže nařežeme 8 plátků, vyprané saláty (ledový, Rosso, Polníček) osušíme a natrháme. Opereme a osušíme listy mladého špenátu zbaveného stopek, na plátky nasekáme středně velké šalotky, nadrobno nasekáme pažitku s česnekem a nameleme pepř. Salát se špenátovými listy vložíme do větší mísy.
-
2
Na marinádu metličkou ušleháme rozdrcené hořčičné semeno se balsamikovým octem, 3 lžícemi olivového oleje, dijonskou hořčicí, medem, melasou a hnědým třtinovým cukrem, přidáme horkou vodu s česnekem a směs šleháme, až je hladká a hustá. Z hotové marinády odebereme 4 lžíce, které odložíme.
-
3
Kuřecí plátky na mělké míse zalijeme zbývající marinádou a promícháme, aby plátky byly marinádou dobře obaleny. Maso v marinádě necháme v chladničce nejméně 4 hodiny rozležet.
-
4
Marinované maso vložíme v zapékací míse do trouby předehřáté na 210 °C a při této teplotě ho pečeme 20-25 minut, až je hotové. Upečené plátky nakrájíme na šikmé proužky, osolíme ho a uložíme do tepla.
-
5
Dále si připravíme dresink. Červený vinný ocet smícháme se 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, marinádou ze zapékací mísy, solí a pepřem, vše našleháme metličkou a asi polovinu promícháme se salátem a špenátovými listy. K salátové směsi přidáme pažitku se šalotkou a salátový základ znovu dobře promícháme.
-
6
Odloženou marinádu se zbytkem dresinku v malém rendlíku uvedeme do varu, asi 5 minut vaříme, hotovou omáčku potom stáhneme z plotny.
-
7
Na talíře rozdělíme salátový základ a na něj navršíme proužky kuřecího masa.
-
8
Servírujeme přelité převařenou omáčkou.