Bramborová polévka se zeleninou a houbami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 80 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 5.6 g Olej olivový
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 2 g Majoránka
- 300 g Houby čerstvé
- 30 g Pažitka
- 200 g Zeleninová směs francouzská - mražená
- 4 g Česnek sušený
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 10 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1331 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 1072.6 mg
- Vláknina 12540.5 mg
- Vitamín A 12540.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme, nakrájíme na kostky, houby očistíme, nakrájíme na plátky, pažitku posekáme najemno, cibuli nakrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme brambory s rozmrazenou zeleninou, přisypeme polovinu hub, krátce osmahneme, zakápneme citronovou šťávou, přisypeme majoránku, zalijeme vývarem a vaříme zvolna 25 minut.
-
3
V pánvi rozpálíme olej, přisypeme zbytek hub, sůl, pepř, sušený česnek a smažíme zvolna do křupava. Uvařenou polévku osolíme, opepříme a polévku šťouchadlem nahrubo rozmačkáme. Přilijeme smetanu, provaříme a odstavíme. Do každého talíře rozdělíme smažené houby, zalijeme horkou polévkou, posypeme posekanou pažitkou a ihned podáváme.