Vejce v kokotce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 13 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 123 kcal
  • Sacharidy 0 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 197 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 251.9 mg
  • Draslík 77.7 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením.

  • 2

    Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce.

  • 3

    Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky.

  • 4

    Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit.

  • 5

    Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích.

Komentáře k receptu