Chodská zabijačková krvavá tlačenka
Suroviny
- 4 ks Cibule
- 4 ks Vepřové koleno
- 20 ks Česnek
- 6 ks Bobkový list
- 4 ks Vepřové nožičky
- 8 l Voda pitná
- 5 l Vepřová krev
- 1 kg Vepřová plec
- 1 kg Vepřový bok
- 3 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 0.5 polévková lžíce Zázvor mletý
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2173 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 152 g
- Sodík 831 mg
- Bílkoviny 188 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 330 mg
- Draslík 574.5 mg
- Vláknina 2064.8 mg
- Vitamín A 2064.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěné a omyté 4 nožičky, 4 kolena, 1 kg vepřové plece a 1 kg bůčku dáme vařit do velkého hrnce přibližně s 6-8 litry vody. Všechno maso musí být zakryté vodou. Přidáme 4 celé oloupané cibule, 3 lžíce soli, 6 bobkových listů, lžíci celého černého pepře, lžíci nového koření, majoránku a 0.5 lžíce zázvoru. Vodu přivedeme k varu, poté budeme teplotu udržovat tak, aby voda jen mírně probublávala. Maso vaříme téměř 100-120 minut doměkka.
-
2
Potom ho vyjmeme, necháme chvilku vychladnout, obereme od kostí, chrupavek a žilek. Kůže a tučné maso pomeleme na masovém strojku a dáme do velké mísy. Část kůží podle chuti můžeme i nakrájet na proužky. Libové maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a přidáme k pomletým kůžím. Ještě přidáme čerstvou vepřovou krev, vývar z masa (asi 1 litr), utřený česnek, mletý pepř, směs důkladně promícháme a naplníme do umělých střev určených pro tlačenku. Tlačenku dobře uzavřeme provázkem a dáme do hrnce s 5-7 litry vody vařit. Vaříme 3 hodiny jen při 82 °C (teplotu si musíme hlídat). Uvařenou tlačenku vyjmeme, propíchneme jehlou a necháme vychladnout.