Maso telecí podávané s tuňákovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Tuňák v oleji
- 1200 g Telecí ořech
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 200 ml Olej olivový
- 500 ml Víno bílé
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Sardelové řezy
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 26 g
- Sodík 678 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 187.8 mg
- Draslík 604 mg
- Vláknina 3211.3 mg
- Vitamín A 3211.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Omyjeme a oškrábeme mrkev. Opláchneme řapíkatý celer. Cibuli, mrkev i celer pokrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce a zalijeme bílým vínem a vodou, kterou jemně osolíme. Vaříme.
-
2
Telecí maso společně s bobkovými listy a rozmarýnem zabalíme do utěrky a převážeme důkladně nití.
-
3
Maso vložíme do vývaru z mrkve, celeru a cibule a na mírném plameni a vaříme 90 minut. Pak maso necháme ještě v hrnci vychladnout.
-
4
Přichystáme si domácí majonézu, kterou si ušleháme ze 3 žloutků a 150 ml olivového oleje. Mírně ji osolíme a přikyselíme šťávou z jednoho citronu.
-
5
Do mixéru vložíme tuňákové maso, ze kterého jsme nechali okapat olej, přidáme větší část kaparů a řezy ze sardelek. Mixujeme postupně přidáme zbylých 50 ml olivového oleje.
-
6
Rozmixovanou hmotu z tuňáka lisujeme přes sítko a a pak přimícháme k majonéze.
-
7
Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru, vyndáme z utěrky a pokrájíme ho na tenké plátky. Naskládáme je do misky a přelijeme vzniklou tuňákovou omáčkou a dozdobíme zbytkem kaparů.