Základní drůbeží vývar
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 331 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 46 g
- Sodík 182 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 133.2 mg
- Draslík 607.5 mg
- Vláknina 5871.5 mg
- Vitamín A 5871.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slepici bez drůbků důkladně opláchneme ve studené vodě. Napravo a nalevo vedle břicha slepice uděláme zářezy do kůže. Těmi potom vystrčíme ven nohy. Slepici vložíme do velkého hrnce tak, aby ležela hřbetem nahoru. Potom ji zalijeme vodou a přidáme celý pepř. Počkáme, dokud slepice nepřijde k varu. Potom sesbíráme z povrchu vody pěnu a ztlumíme plamen.
-
2
Celer, mrkev, petržel a pórek omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Obě půlky položíme na teflonovou pánev a opečeme dozlatova. Petrželku, tymián a kousek citronové kůry svážeme nití do svazečku.
-
3
Cibuli, svazeček koření, celer, mrkev, petržel a pórek vložíme do hrnce. Osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 2,5 hodiny. Asi po hodině pak slepici obrátíme, aby hřbet měla dole.
-
4
Po 2,5 hodinách zkusíme, zda se maso dobře uvolňuje od kostí. Pokud ano, je vařené. Slepici potom vyndáme z hrnce.
-
5
Vývar scedíme přes husté síto zpátky do hrnce.