Základní drůbeží vývar

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 10 g Citronová kůra
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1.8 kg Slepice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 331 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 182 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 133.2 mg
  • Draslík 607.5 mg
  • Vláknina 5871.5 mg
  • Vitamín A 5871.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slepici bez drůbků důkladně opláchneme ve studené vodě. Napravo a nalevo vedle břicha slepice uděláme zářezy do kůže. Těmi potom vystrčíme ven nohy. Slepici vložíme do velkého hrnce tak, aby ležela hřbetem nahoru. Potom ji zalijeme vodou a přidáme celý pepř. Počkáme, dokud slepice nepřijde k varu. Potom sesbíráme z povrchu vody pěnu a ztlumíme plamen.

  • 2

    Celer, mrkev, petržel a pórek omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Obě půlky položíme na teflonovou pánev a opečeme dozlatova. Petrželku, tymián a kousek citronové kůry svážeme nití do svazečku.

  • 3

    Cibuli, svazeček koření, celer, mrkev, petržel a pórek vložíme do hrnce. Osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 2,5 hodiny. Asi po hodině pak slepici obrátíme, aby hřbet měla dole.

  • 4

    Po 2,5 hodinách zkusíme, zda se maso dobře uvolňuje od kostí. Pokud ano, je vařené. Slepici potom vyndáme z hrnce.

  • 5

    Vývar scedíme přes husté síto zpátky do hrnce.

Komentáře k receptu