Rybí polévka po španělsku
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 50 g Petržel - nať
- 600 g Treska aljašská
- 50 g Tymián čerstvý
- 600 g Úhoř mořský
- 600 g Mořský ďas
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Feferony
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 11 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 123.3 mg
- Draslík 1032.7 mg
- Vláknina 6095.2 mg
- Vitamín A 6095.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mořského ďase, tresku a úhoře omyjeme a odstraníme jim žábry, ploutve, odřízneme hlavy a znovu opláchneme pod tekoucí vodou.
-
2
Česnek oloupeme. Do většího hrnce vlijeme vodu. Vložíme do ní jeden oloupaný stroužek česneku a jednu z feferonek. Polovinu ryb rozkrájíme na drobnější kousky a přidáme do hrnce a dáme na plotnu. Počkáme, až směs začne vřít a ztlumíme oheň. Vaříme na mírném ohni 20 minut. Pak hotový vývar přecedíme přes síto.
-
3
Cibule si oloupeme a nakrájíme na tenčí nudličky. Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme z nich bílé žebroví a semínka a nakrájíme je na drobné kostičky. Feferonku a zbylé dva stroužky česneku nasekáme nadrobno. Oškrábeme brambory a pokrájíme je na plátky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a pokrájíme na kostičky.
-
4
Připravíme si větší a hlubší pánev, na kterou vlijeme olej. Vhodíme na ni zeleninu, cibuli, česnek, feferonku, brambory, papriky. Restujeme 10 minut. Pak osolíme, opepříme a přidáme špetku šafránu a tymián. Zbytek ryb rozkrájíme na plátky a vetřeme do nich sůl a pepř.
-
5
Do hrnce střídavě skládáme plátky ryb, zeleninu a oloupané krevety. Nakonec vše zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a 20 minut vaříme na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.