Bramborová kaše se sušenými hříbky
Suroviny
- 800 g Brambory
- 60 g Houby sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Mléko plnotučné
- 5 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 16 g
- Sodík 431 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 24.3 mg
- Draslík 1400 mg
- Vláknina 14944.2 mg
- Vitamín A 14944.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 346.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hříbky namočíme 30 minut před vařením do studené vody (2 dl). V rendlíku ve 3 dl vody houby vaříme doměkka přibližně 25 minut. Poté je scedíme a necháme okapat. Očistíme a drobně pokrájíme cibule. V pánvi si rozpálíme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby a smažíme za stálého míchání dozlatova (asi 5-7 minut).
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, solí a kmínem. Vaříme je 20 minut doměkka, pak je scedíme, rozmačkáme, přidáme máslo, teplé mléko a z brambor vyšleháme hustou kaši. Podle chuti ji přisolíme a opepříme. Přidáme do ní hříbky s cibulkou, rozetřený česnek, majoránku, dobře vše promícháme a dáme do sádlem vymazané zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15-20 minut. Kaši s hříbky podáváme horkou.