Hovězí vývar Colbert
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 100 g Celer bulvový
- 40 g Hrášek
- 40 g Kapusta hlávková
- 40 g Květák
- 50 g Kuřecí křídla
- 500 g Hovězí maso přední
- 80 g Žaludky drůbeží
- 40 g Fazolové lusky zelené
- 30 g Karotka
- 50 g Kuřecí krk
- 200 ml Ocet kvasný lihový
- 1700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 74 g
- Sodík 719 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 311.7 mg
- Draslík 841.6 mg
- Vláknina 8854.2 mg
- Vitamín A 8854.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer a karotku nakrájíme na drobné kostky, kapustu na tenké proužky, fazolové lusky na centimetrové kousky, květák rozebereme na růžičky a hrášek vyloupeme z lusků.
-
2
Z přecezeného hovězího vývaru odebereme 250 ml, přidáme 200 ml vody a přivedeme k varu.
-
3
Přidáme připravenou zeleninu, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
4
1,5 l vody svaříme v širokém kastrolu s 200 ml octa. Tekutinu přivedeme k varu, zamícháme, aby se v nádobě vytvořil vír. Vejce jedno po druhém vyklepneme těsně nad hladinou, necháme přejít varem, stáhneme plamen a po 4 minutách vejce přeložíme do studené vody. Po ochlazení ostrým nožem odřízneme roztřepené kraje bílků a takto upravená vejce prozatím uložíme do teplé slané vody.
-
5
Uvařenou zeleninu i se zbytkem vývaru, ve kterém se vařila, rozdělíme do talířů nebo do misek, do každé porce vložíme ztracené vejce, vše zalijeme horkým hovězím vývarem a ihned podáváme.
-
7
Minutkový hovězí vývar [50236]:
-
8
Přední libové hovězí maso umeleme na masovém strojku a vložíme do většího kastrolu. Přidáme omyté krky a křídla a pokrájené kuřecí žaludky. Kořenovou zeleninu oloupeme a spolu s pórkem nakrájíme na větší kusy. Neloupanou cibuli přepůlíme. Bílky částečně rozšleháme v trošce vody. Připravenou zeleninu přidáme k masu, vše zalijeme vodou osolíme, opepříme, přilijeme bílky, promícháme a za stálého míchání rychle přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme na mírném ohni. Po 30 minutách přecedíme přes ubrousek nebo hustý cedník a podáváme.