Indická kyselá čočkovka
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 0.5 kávová lžička Čertovo lejno
- 1 ks Kari koření
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Chilli paprička
- 3 ks Koriandr mletý
- 5 ks Hořčičné semínko
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Čočka jedlá
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 4 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1207.1 mg
- Vláknina 16891.2 mg
- Vitamín A 16891.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 119.7 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, čočku propereme a vložíme do vroucí vody. Následně čočku rozmělníme a vrátíme zpět.
-
2
Na pánvi bez oleje opečeme koriandr, kmín, trochu pepře, vše následně rozdrtíme. Zázvor s česnekem důkladně semeleme. Čočkový vývar smícháme s opečeným kořením, špetkou soli, semletým česnekem a zázvorem, poté zakápneme citronovou šťávou. Vše necháme vařit pár minut na mírném plameni, následně odložíme stranou.
-
3
Na pánvi s olejem osmahneme lístky kari, chilli papričku, hořčičná semínka a assafoetidu. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, nasypeme opečené koření do polévky. Ozdobíme lístky koriandru, podáváme horké.