Kuře se zázvorem a shiitake
Suroviny
- 300 g Hrášek
- 100 g Mrkev kořen
- 125 g Rýže Basmati
- 300 g Shiitake houby
- 125 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 4 ks Kuřecí prsa
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika žlutá
- 3 ks Citronová tráva
- 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 65 g
- Sodík 454 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 128.1 mg
- Draslík 2718.8 mg
- Vláknina 17557.2 mg
- Vitamín A 17557.2 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si přednastavíme na 200°C a necháme ji předehřát. Houby pečlivě očistíme, odřízneme nožky, klobouky nařízneme křížkem. Lusky hrášku opláchneme pod tekoucí vodou a podélně přeřízneme napůl.
-
2
Zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Necháme si rozehřát máslo na pánvi a řádně na něm podusíme nakrájenou cibuli. Rýži opláchneme, necháme oschnout a smícháme společně s cibulí, krátce osmažíme a zalijeme vodou. Osolíme, hrnec přiklopíme víkem a necháme vařit na mírném ohni okolo 10 minut. Následně smícháme společně s nakrájenou paprikou, mrkví, chilli papričkou a cukrovým hráškem. Vzniklou směs povaříme ještě 6 minut.
-
3
Zatímco se nám směs vaří, opláchneme a osušíme maso. Pod kůži umístíme nakrájený zázvor, prsíčka ochutíme solí a pepřem. Citronovou trávu opláchneme, zbavíme přebývajících konců nahoře a rozřízneme napůl.
-
4
V pekáči si rozpálíme přepuštěné máslo a maso osmažíme na té straně, kde má maso kůži. Poté maso obrátíme, přidáme houby, citronovou trávu a zalijeme vývarem. Pekáč vložíme do trouby a vše necháme 12 minut dojít.
-
5
Tuk z pánve propasírujem přes cedník a zalijeme jím zeleninu s rýží, houby odložíme bokem. Jemně osolíme a smícháme s nasekanou petrželkou.
-
6
Rýži rozmístíme na talíře, přidáme kuřecí prsíčka, vše posypeme houbami a ihned podáváme.