Krémová polévka rajčatová s parmezánem
Suroviny
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 20 g Bazalka
- 50 g Sýr Parmezán
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Rajčata
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 14 g
- Sodík 605 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 24.1 mg
- Draslík 847.3 mg
- Vláknina 10880.5 mg
- Vitamín A 10880.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme si cibuli a česnek a obojí nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny.
-
2
Do kastrolu vlijeme olivový olej a rozpálíme ho. Vhodíme na něj nasekanou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Do kastrolu potom vložíme čtvrtky rajčat a přidáme k nim tymián, rozmarýn a bobkový list. Promícháme a zalijeme masovým hovězím vývarem. Vaříme na mírném plameni 25 minut.
-
3
Hotovou uvařenou polévku scedíme přes sítko a vlijeme zpátky do hrnce. Osolíme, opepříme a osladíme, promícháme a znovu přihřejeme.
-
4
Ušleháme smetanu. Podáváme polévku na hlubokých talířích a každou porci ještě ozdobíme kopečkem ušlehané smetany, kterou takto rozdělíme na čtvrtiny. Posypeme porce bazalkovými lístky. Do polévky si smetanu vmíchá každý sám. Parmezán si přidá každý podle vlastní chuti.