Šumavský recept na domácí kysané zelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 116 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 1 g
- Sodík 1614 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 628.1 mg
- Vláknina 18081 mg
- Vitamín A 18081 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 119.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné hlavičky zelí rozpálíme, vykrojíme košťály a na kruhadle najemno nakrájíme. Omyjeme kyselá jablka a nať fenyklu. Do mísy dáme sůl, cukr, kmín, jalovec a směs promícháme.
-
2
Do 20 litrového soudku postupně klademe vrstvy nakrájeného zelí, které lžičkou prosypáváme solnou směsí s jalovcem a vrstvy udusáváme (pěstí) tak dlouho, dokud se nezačne vylučovat šťáva. Mezi vrstvy poklademe snítky fenyklu a jablka.
-
3
Soudek naplníme do 4/5, voda ze zelí musí stát nad udusaným zelím. Zelí zatížíme dobře omytými kameny a přiklopíme. Soudek má kolem víka žlábek, který zalijeme vodou, aby se do soudku nedostal vzduch. Zelí necháme v teple při 20-22°C 3 dny, potom při teplotě 15°C 3-4 týdny. Vodu do žlábku případně dolijeme. Během kvašení je slyšet unikající bublavý vzduch.
-
4
Po této době kvašení je zelí připravené ke konzumaci.