Tamarindová rýže

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Ořechy burské pražené
  • 150 g Ořechy Kešu
  • 100 g Kari koření
  • 6 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
  • 20 ks Chilli paprička
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 4 ks Chilli paprička zelená
  • 1 ks Zázvor celý
  • 1 ks Tamarind
  • 0.5 l Voda pitná
  • 0.5 kg Rýže Basmati
  • 2 polévková lžíce Mouka cizrnová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 429 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 93 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 711.2 mg
  • Vláknina 19468.7 mg
  • Vitamín A 19468.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.7 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme osolenou vodu k bodu varu a propranou rýži povaříme. Tamarind necháme louhovat v hrníčku vody, dokud nepustí všechnu šťávu. Na suché pánvi orestujeme mouku, poté ji vyklopíme do mističky. Orestujeme červené chilli papričky, které následně rozdrtíme. Stejně nadrtíme i restovanou mouku.

  • 2

    Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme assafoetidu, hořčičná semínka, zelené chilli, kurkumu, pepř, zázvor a lístky kari. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, zalijeme je tamarindovou šťávou. Zasypeme zbylým kořením, ochutíme špetkou soli a vaříme, dokud se neuvolní veškerá voda. Směs smícháme s rýží, ozdobíme oříšky a podáváme.

Komentáře k receptu