Tamarindová rýže
Suroviny
- 100 g Ořechy burské pražené
- 150 g Ořechy Kešu
- 100 g Kari koření
- 6 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
- 20 ks Chilli paprička
- 10 ks Pepř černý celý
- 4 ks Chilli paprička zelená
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Tamarind
- 0.5 l Voda pitná
- 0.5 kg Rýže Basmati
- 2 polévková lžíce Mouka cizrnová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 23 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 711.2 mg
- Vláknina 19468.7 mg
- Vitamín A 19468.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.7 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme osolenou vodu k bodu varu a propranou rýži povaříme. Tamarind necháme louhovat v hrníčku vody, dokud nepustí všechnu šťávu. Na suché pánvi orestujeme mouku, poté ji vyklopíme do mističky. Orestujeme červené chilli papričky, které následně rozdrtíme. Stejně nadrtíme i restovanou mouku.
-
2
Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme assafoetidu, hořčičná semínka, zelené chilli, kurkumu, pepř, zázvor a lístky kari. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, zalijeme je tamarindovou šťávou. Zasypeme zbylým kořením, ochutíme špetkou soli a vaříme, dokud se neuvolní veškerá voda. Směs smícháme s rýží, ozdobíme oříšky a podáváme.