Bramborovo-mrkvové pyré
Suroviny
- 700 g Brambory
- 200 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Mrkev kořen
- 200 g Houby čerstvé
- 30 g Cibulka jarní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 10 ks Tymián čerstvý
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 183 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 78.8 mg
- Draslík 870.4 mg
- Vláknina 27372.2 mg
- Vitamín A 27372.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bramborové pyré: Brambory ve slupce důkladně omyjeme, a uvaříme je v hrnci s osolenou vodou. Přidáme také snítek tymiánu. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme je na pyré.
-
2
Mrkvové pyré: Mrkev omyjeme, očistíme, vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, necháme také vychladnout a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme polovinu dávky másla, zpěníme na něm nakrájenou jarní cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, cukr a vše necháme zkaramelizovat. Suroviny zalijeme 5 dl vody, vložíme snítek tymiánu a za občasného míchání povaříme pod poklici tak dlouho, aby nám mrkev změkla. Po dobu vaření dolijeme občas vodu. Uvařenou mrkev mačkadlem rozmačkáme na pyré.
-
3
Mrkvové a bramborové pyré smícháme spolu, přilijeme smetanu, přidáme 100 g máslo. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme.
-
4
Příprava hub: Houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Těsně před podáváním je orestujeme v pánvi na rozehřátém másle, dochutíme solí a pepřem.