Bramborový gratin se sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 72 g
- Sodík 353 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 227.9 mg
- Draslík 1052 mg
- Vláknina 11426 mg
- Vitamín A 11426 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
-
2
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.
-
3
Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.
-
4
10 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.
-
5
Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.