Mandlová rýže s jahodami
Suroviny
- 250 g Jahody zahradní
- 30 g Máslo čerstvé
- 80 g Rýže loupaná
- 50 g Cukr krupice
- 60 g Cukr moučkový
- 50 g Mandle mleté
- 130 g Želé rybízové
- 80 g Mandle plátky
- 250 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ml Tresť mandlová
- 30 ml Olej slunečnicový
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 43 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 49.6 mg
- Draslík 248.2 mg
- Vláknina 5470 mg
- Vitamín A 5470 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle smícháme se smetanou, cukrem, mlékem a solí. Uvedeme k varu, přidáme rýži a mandlové aroma a zvolna vaříme 30 minut. Poté odstavíme a necháme vychladit. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kusy.
-
2
Máslo rozehřejeme, přidáme mandlové lupínky a cukr. Necháme zkaramelizovat, poté hmotu nalijeme na pracovní desku potřenou olejem a necháme ztuhnout. Vychladnou hmotu rozdrtíme na kousky a dáme stranou. Rybízové želé zahřejeme do rozpuštění, přidáme jahody, rum a necháme odležet 30 minut. Mandlovou rýži vytvarujeme lžící do noků, které servírujeme přelité jahodovou omáčkou a posypané mandlovým griliášem.