Papájový dezert
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 7 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 16.1 mg
- Draslík 1055.4 mg
- Vláknina 15831 mg
- Vitamín A 15831 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 243.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papáju omyjeme, rozřízneme, vydlabeme z ní semena, která dáme stranou. Dužinu pokrájíme na drobné kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Limetku omyjeme, kůru nastrouháme na jemné proužky, dužinu vymačkáme. Získanou šťávou zalijeme dužinu z papáji. Přebytek limetové šťávy slijeme a necháme stranou.
-
2
Vodu přivedeme k varu, přidáme cukr a hřebíček a necháme 4 minuty povařit, poté hřebíčky odstraníme. Vzniklý sirup rozdělíme na 8 částí a necháme vystydnout. Do 4 částí vmícháme papájová semena. Do zbylých 4 částí vmícháme kousky limetové kůry, scezenou limetovou šťávu a strouhaný zázvor. Papájovou dužinu naservírujeme na talířky v podobě malých kopečků, doprostřed vytlačíme důlek a naplníme marinovanými papájovými semeny. Přelijeme zbytkem sirupu s limetovou kůrou a dortíky ozdobíme troškou zakysané smetany.