Omáčka z dýně
Suroviny
- 800 g Dýně
- 100 g Olivy černé
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2.5 dl Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 71 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 3 g
- Sodík 285 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0.5 mg
- Draslík 333.3 mg
- Vláknina 2456.3 mg
- Vitamín A 2456.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme, rozkrájíme a dužninu nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Olivy nasekáme nahrubo.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm krátce cibuli, přidáme kousky dýně a ještě chvíli za stálého míchání smažíme. Pak do pánve přilijeme vývar, přidáme kmín, tymián, bobkový list, opepříme, osolíme a na středním ohni 10 minut vaříme. Pak přimícháme ocet a med a vaříme dalších deset minut.
-
3
Když je dýně měkká, vyjmeme bobkový list, směs v hrnci rozmixujeme, omáčku dochutíme pepřem a solí, vmícháme do ní nakrájené olivy a necháme ji ještě krátce prohřát.