Rýžový meruňkový nákyp
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 20 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 282.6 mg
- Draslík 611.8 mg
- Vláknina 11000 mg
- Vitamín A 11000 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vetším hrnci přivedeme k varu mléko, vsypeme do něj rýži s vanilkovým cukrem, pod pokličkou vaříme za občasného míchání 45 minut. Poté uvařenou rýži necháme mírně zchladnout.
-
2
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky, dužninu nakrájíme na tenké plátky.
-
3
Vejce rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Žloutky, zbylé máslo (po vytření formy) a 3 lžíce cukru vmícháme do uvařené rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh, polovinu vmícháme do rýže, druhou polovinu smícháme se zbylým cukrem.
-
4
Zapékací formu vymažeme máslem, rozprostžeme do ní polovinu ochucené uvařené rýže. Navrch naskládáme plátky meruněk a zakryjeme zbylou rýží. Zcela nahoru rozetřeme sladký sníh z bílků.
-
5
Nákyp pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 175 stupňů, než získá povrch jemně zlatavý nádech.