Polévka z kedlubny s uzeným masem
Suroviny
- 25 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Kedlubna
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 13 g
- Sodík 613 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 8.4 mg
- Draslík 808.3 mg
- Vláknina 8399.5 mg
- Vitamín A 8399.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Nať kedluben omyjeme, najemno nakrájíme a dáme stranou. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět nakrájenou šalotku, pak přidáme kedlubny a krátce smažíme. Přilijeme trochu vývaru a na mírném ohni při občasném míchání vaříme, až zelenina změkne. Odložíme 2 lžíce uvařených kedluben stranou.
-
3
Zeleninu v hrnci rozmixujeme, přilijeme k ní mléko, dochutíme citronovou šťávou, muškátovým oříškem, pepřem, solí a promícháme. Pak přisypeme nakrájenou šunku a prohřejeme - už nevaříme.
-
4
Polévku rozdělíme do talířů, přidáme do ní odložené kousky vařené kedlubny a 1 lžíci zakysané smetany, posypeme nakrájenou kedlubnovou natí a podáváme.