Rizoto s houbami a vepřovým masem
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 50 g Máslo čerstvé
- 350 g Rýže loupaná
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 500 g Vepřové maso libové
- 100 g Houby sušené
- 750 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 5 ks Okurky nakládané
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 42 g
- Sodík 6081 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 115 g
- Cholesterol 107.1 mg
- Draslík 1318.1 mg
- Vláknina 28214.8 mg
- Vitamín A 28214.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3198.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě hodiny před započetím vaření do studené vody namočíme houby. Cibuli nasekáme nadrobno a vložíme na olej do kastrolu. Počkáme, než cibulka zesklovatí, a potom přihodíme vepřové maso, které jsme předtím nakrájeli na menší kousky. Restujeme, dokud se kousky masa nezatáhnou. Potom je lehce osolíme a opepříme.
-
2
K masu přidáme předem namočené houby, přilijeme i vodu, v níž jsme houby máčeli. Vlijeme zeleninový vývar a necháme vařit. Jakmile odhadneme, že by maso mohlo být z poloviny hotové, přisypeme k němu rýži, kterou jsme předtím propláchli a zbavili tak přebytečného škrobu. Rýže musí být úplně ponořená, pokud je to nutné, přilijeme tedy ještě další vývar.
-
3
Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Počkáme, až začne rizoto vřít, potom odstavíme kastrol z ohně. Zakryjeme kastrol poklicí a vložíme do vyhřáté trouby, kde ho necháme 20 minut dopékat při teplotě 160 °C. Na másle zatím na pánvi orestujeme hrášek.
-
4
Jakmile je rizoto hotové, vyndáme ho z trouby a promícháme s orestovaným hráškem. K rizotu podáváme ke každé porci rozkrájenou nakládanou okurku a sypeme nastrouhaným sýrem Eidamem.