Paprikové rizoto
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
- 50 g Sýr Parmezán
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 l Vývar zeleninový
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1468 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 13 mg
- Draslík 958.8 mg
- Vláknina 11203.2 mg
- Vitamín A 11203.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
-
2
Šalotky očistíme, na jemno nakrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme, rozkrájíme na malé kousky, stejně krájíme i omytá rajčata. Pažitku opláchneme pod vodou a nasekáme na jemno.
-
3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, osmahneme na něm šalotky. Potom přisypeme okapanou rýži, za stálého míchání ji 5 minut smažíme. Vmícháme česnek, přilijeme víno, promícháme a 20 minut vaříme. V průběhu vaření občas zamícháme, podle potřeby přiléváme vývar. K rýži pak přimícháme nakrájené papriky, ještě 10 minut vaříme, opepříme, osolíme, případně podle chuti přidáme citronovou šťávu. Když je vše měkké, sejmeme hrnec z ohně a počkáme, až rýže vsaje zbylé tekutiny.
-
4
Porce na talířích posypeme nakrájenými rajčaty, pažitkou a sýrem.