Paprikové rizoto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rýže loupaná
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1468 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 13 mg
  • Draslík 958.8 mg
  • Vláknina 11203.2 mg
  • Vitamín A 11203.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 102 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.

  • 2

    Šalotky očistíme, na jemno nakrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme, rozkrájíme na malé kousky, stejně krájíme i omytá rajčata. Pažitku opláchneme pod vodou a nasekáme na jemno.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, osmahneme na něm šalotky. Potom přisypeme okapanou rýži, za stálého míchání ji 5 minut smažíme. Vmícháme česnek, přilijeme víno, promícháme a 20 minut vaříme. V průběhu vaření občas zamícháme, podle potřeby přiléváme vývar. K rýži pak přimícháme nakrájené papriky, ještě 10 minut vaříme, opepříme, osolíme, případně podle chuti přidáme citronovou šťávu. Když je vše měkké, sejmeme hrnec z ohně a počkáme, až rýže vsaje zbylé tekutiny.

  • 4

    Porce na talířích posypeme nakrájenými rajčaty, pažitkou a sýrem.

Komentáře k receptu