Sladkokyselá vepřová žebírka na čínský způsob
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Vepřová žebra
- 1 ks Kapie
- 1 hrst Petržel - nať
- 0.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 36 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 0 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0.2 mg
- Draslík 17 mg
- Vláknina 192.3 mg
- Vitamín A 192.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žebírka nasekáme na 4 až 6 cm dlouhé kousky a osmažíme je ve větším kastrolu. Pokud jsou tučná, smažíme je bez tuku, k libovým přilijeme trochu oleje. Žebírka smažíme zvolna za stálého míchání, vypečený tuk sléváme. Maso změkne za 30 až 45 minut. Když je měkké, slijeme přebytečný olej a kastrol odstavíme z ohně.
-
2
V druhé pánvi připravíme omáčku. Vlijeme vodu a přivedeme ji k varu, přidáme sójovou omáčku, ocet, cukr, Solamyl, podle chuti chilli, pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a omáčku vaříme, dokud nezhoustne. Měla by mít sklovitou konzistenci a nestékat.
-
3
Do omáčky vložíme osmažené maso a necháme chvíli zaležet.
-
4
Zatím omyjeme kapii, rozpůlíme ji, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky nebo malé kousky. opláchneme nať petrželky a nasekáme ji na jemno. Kapií i petrželkou pak na talíři ozdobíme maso.