Džem rybízový s estragonem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 43 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 80.8 mg
- Vláknina 2209.2 mg
- Vitamín A 2209.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnutý a otrhaný rybíz nasypeme do hrnce, přidáme vodu, zakryjeme a po uvedení k varu poodkryjeme pokličku, aby směs nepřetekla, a vaříme doměkka asi 15 minut. Uvařený rybíz umeleme v pasírovacím mlýnku nebo propasírujeme stěrkou přes síto. Odstraníme tím slupky a jadérka, kterých by v zavařenině nemělo být moc.
-
2
Opláchnutý estragon dobře otřepeme, lístky otrháme a nadrobno nasekáme. Přepasírovaný rybíz v hrnci promícháme s želírovacím cukrem, přivedeme k varu a na prudkém ohni vaříme 2 minuty. Směs v pravidelných intervalech promícháváme. Po 2 minutách odstavíme, přimícháme estragon a plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a pořádně uzavřeme.