Želé z rybízu v jemně růžové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 84 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 93 mg
- Vláknina 2886.5 mg
- Vitamín A 2886.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnutý rybíz otrháme ze stopek, tmavé třešně zbavíme stopek a pecek (pecky můžeme ponechat). Obojí dáme do hrnce s vodou, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Potom pokličku poodkryjeme, aby směs nepřetekla, a vaříme do měkka asi 15 minut. Nad velký hrnec nebo mísu zavěsíme síto s pasírovací nebo kuchyňskou utěrkou, nalijeme do něj rozvařenou směs a necháme dobře vykapat několik hodin nebo nejlépe přes noc.
-
2
Z odkapané rybízové směsi do hrnce odlijeme 1100 ml, přidáme želírovací cukr, uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty, po 4 minutách provedeme želírovací zkoušku. Dopadla-li zkouška dobře, ihned zavařeninu plníme do připravených sklenic a dobře uzavřeme.