Steaky z mečouna s rajčatovou salsou
Suroviny
- 880 g Filé z mečouna
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 12 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Oříšky piniové
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 4 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 9 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 40 g
- Sodík 588 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 94 mg
- Draslík 894.3 mg
- Vláknina 3299.5 mg
- Vitamín A 3299.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve vyrobíme bazalkové pesto a rajčatovou salsu.
-
2
Na pesto připravíme 10 lžic bazalkových lístků, 4 lžíce pražených piniových oříšků, 2 nahrubo posekané stroužky česneku, 4 lžíce nastrouhaného sýru Parmezán, 4 lžíce nastrouhaného sýru Pecorino, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř.
-
3
Do mixeru vložíme oba druhy sýra, bazalku i piniové oříšky s česnekem a umixujeme na pastu. Za stálého běhu pak do mixeru pomalu přiléváme olej, přidáme půl lžičky soli a špetku pepře. Zalijeme lžící olivového olejen, dáme do lednice vychladit.
-
4
Na salsu připravíme 2 masitá rajčata pokrájená na malé kousky, nadrobno nakrájenou malou červenou cibuli, lžičku nahrubo namletého pepře, 2 lžíce posekané bazalky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 4 lžičky citronové šťávy a čtvrt lžičky soli.
-
5
Všechny suroviny dáme do menší misky, dobře promícháme.
-
6
Smícháme 4 lžíce pesta se 4 lžičkami olivového oleje a směsí potřeme 4 očištěné steaky z mečouna. Zbylé pesto uložíme zalité olejem do chladničky, nebo je můžeme zmrazit. Na rozpáleném grilu pak steaky opečeme z každé strany 2 - 3 minuty.
-
7
Servírujeme je přelité rajčatovou salsou.