Rýže se šafránem a medem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 2 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 45.3 mg
- Vláknina 2911 mg
- Vitamín A 2911 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kardamom a šafrán rozmícháme v 0,5 dl vody.
-
2
Rýži důkladně v sítu opláchneme pod proudem studené vody.
-
3
V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a přidáme rýži. Než se začne voda vařit, několikrát rýži promícháme, pak ji nepřiklopenou vaříme 8 až 10 minut. Potom vidličkou do rýže vmícháme med. Přebytečnou vodu slijeme.
-
4
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné), přidáme rýži s medem a rozpuštěný šafrán s kardamomem. Rýži zamícháme a obrácenou stranou vařečky do ní uděláme několik otvorů. Přiklopíme ji pokličkou a na velmi mírném ohni dusíme přibližně 15 až 20 minut.
-
5
Tato rýže je vhodnou přílohou ke grilovaným rybám nebo pečenému skopovému masu.