Rýže se šafránem a medem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rýže loupaná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kardamom
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 77 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 3 mg
  • Draslík 45.3 mg
  • Vláknina 2911 mg
  • Vitamín A 2911 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kardamom a šafrán rozmícháme v 0,5 dl vody.

  • 2

    Rýži důkladně v sítu opláchneme pod proudem studené vody.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a přidáme rýži. Než se začne voda vařit, několikrát rýži promícháme, pak ji nepřiklopenou vaříme 8 až 10 minut. Potom vidličkou do rýže vmícháme med. Přebytečnou vodu slijeme.

  • 4

    V hluboké pánvi rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné), přidáme rýži s medem a rozpuštěný šafrán s kardamomem. Rýži zamícháme a obrácenou stranou vařečky do ní uděláme několik otvorů. Přiklopíme ji pokličkou a na velmi mírném ohni dusíme přibližně 15 až 20 minut.

  • 5

    Tato rýže je vhodnou přílohou ke grilovaným rybám nebo pečenému skopovému masu.

Komentáře k receptu