Dušený vepřový bůček v mléku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 977 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 96 g
- Sodík 250 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 137 mg
- Draslík 339.3 mg
- Vláknina 1572.2 mg
- Vitamín A 1572.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový libový bůček bez kosti s kůží omyjeme a osušíme. Z každé strany ho osolíme, posypeme drceným kmínem, čerstvě pomletým pepřem, na vnitřní stranu poklademe plátky česneku, bůček pevně stočíme a svážeme provázkem.
-
2
Ve velkém hlubším hrnci rozpálíme olej s máslem a maso z každé strany osmažíme dozlatova. Poté přilijeme 6 dl mléka, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě maso dusíme 90 minut. Pokud maso není celé ponořené, během dušení povrch potíráme mlékem.
-
3
Ke konci dušení by mělo mít mléko hnědou barvu, pokud tak není, pokličku odkryjeme a vaříme, dokud zbytek mléka nezhnědne a nevznikne z něj "hnědá kaše" - výpek.
-
4
Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a necháme maso asi 5 minut vychladnout. Mezitím si z mléčného výpeku odstraníme tuk, pak ho zředíme vodou, necháme přejít varem a přecedíme přes síto do malého rendlíku.
-
5
Maso pokrájíme na plátky, polijeme mléčným výpekem a podáváme.