Dušený vepřový bůček v mléku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 35 g Máslo čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 stroužek Česnek
  • 6 dl Mléko polotučné
  • 1 kg Vepřový bok
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 977 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 137 mg
  • Draslík 339.3 mg
  • Vláknina 1572.2 mg
  • Vitamín A 1572.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový libový bůček bez kosti s kůží omyjeme a osušíme. Z každé strany ho osolíme, posypeme drceným kmínem, čerstvě pomletým pepřem, na vnitřní stranu poklademe plátky česneku, bůček pevně stočíme a svážeme provázkem.

  • 2

    Ve velkém hlubším hrnci rozpálíme olej s máslem a maso z každé strany osmažíme dozlatova. Poté přilijeme 6 dl mléka, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě maso dusíme 90 minut. Pokud maso není celé ponořené, během dušení povrch potíráme mlékem.

  • 3

    Ke konci dušení by mělo mít mléko hnědou barvu, pokud tak není, pokličku odkryjeme a vaříme, dokud zbytek mléka nezhnědne a nevznikne z něj "hnědá kaše" - výpek.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a necháme maso asi 5 minut vychladnout. Mezitím si z mléčného výpeku odstraníme tuk, pak ho zředíme vodou, necháme přejít varem a přecedíme přes síto do malého rendlíku.

  • 5

    Maso pokrájíme na plátky, polijeme mléčným výpekem a podáváme.

Komentáře k receptu