Treska se špenátem a pažitkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 800 g Treska aljašská
  • 3 ks Šalotka
  • 3 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 dl Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Víno bílé
  • 6 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 564 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 271 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 119 mg
  • Draslík 1677.5 mg
  • Vláknina 4289.8 mg
  • Vitamín A 4289.8 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenát, pažitku a šalotky omyjeme, jemně nasekáme.

  • 2

    V nižším hrnci si připravíme omáčku - vlijeme víno, přidáme nakrájenou šalotku a 5 lžic vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 5 - 10 minut, dokud se tekutina skoro nevyvaří. Pak vše precedíme přes síto, šalotky odstraníme a zbytek směsi vrátíme zpět do hrnce, opět zahřejeme, vmícháme máslo a vytvoříme krémovou omáčku. Přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.

  • 3

    V pánvi naskládáme vedle sebe plátky tresky kůží dolů, zalijeme studenou vodou a lžící vinného octa, zvolna přivedeme k varu, zakryjeme a odstavíme.

  • 4

    V další pánvi vaříme 3 - 4 minuty špenát, až bude měkký, v sítu z něj vymačkáme přebytečnou vodu a osolíme ho.

  • 5

    Na talíře umístíme porce špenátu, na ně vařenou rybu a vše přelijeme pažitkovou omáčkou.

Komentáře k receptu