Pikantní jehněčí s jogurtem
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso
- 300 g Rýže dušená
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 2 dl Jogurt bílý
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Víno bílé
- 4 dl Vývar jehněčí
- 1.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 644 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 38 g
- Sodík 375 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 163 mg
- Draslík 408.9 mg
- Vláknina 5458.3 mg
- Vitamín A 5458.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1196 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso z kýty zbavíme tuku, šlach a žilek. Dobře ho omyjeme, osušíme, pokrájíme na kostky velikosti sousta. Cibuli s česnekem očistíme, drobně nakrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a maso zprudka restujeme z každé strany do zlatova. Osolíme (asi 1 lžičku), posypeme čerstvě pomletým pepřem, přidáme cibuli s česnekem a koření: kurkumu, koriandr, chilli pastu, kardamom. Směs promícháme, restujeme přibližně minutu, potom přilijeme vývar, víno, promícháme a když se začne vařit, snížíme teplotu. Pod poklicí dusíme asi hodinu, v polovině vaření přimícháme smetanu. Hotový pokrm dochutíme solí.
-
3
Mezitím si omyjeme červenou papriku, zbavíme ji semínek a nakrájíme na tenké proužky. V pánvi na rozpáleném másle (1 lžíce) zprudka papriku restujeme 1 minutu.
-
4
Na talíře rozdělíme dušenou rýži, doprostřed vložíme masovou směs. Každou porci zalijeme bílým smetanovým jogurtem, ozdobíme restovanou paprikou a podáváme.