Teplý bylinkový bramborový salát
Suroviny
- 4 ks Cibule
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.5 dl Citronová šťáva
- 1.5 kg Brambory
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.18 polévková lžíce Olej stolní
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 157 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 3 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 880.4 mg
- Vláknina 11349.6 mg
- Vitamín A 11349.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory velmi dobře omyjeme a očistíme, nakrájíme na větší kousky a ve slupce je vaříme v osolené vodě 10 minut, dokud nezměknou. Vodu slijeme a brambory necháme v hrnci. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme. Omytý kopr a petrželovou nať velmi jemně nasekáme.
-
2
V pánvi rozpálíme olej a na něm smažíme při stálém míchání asi 8 minut cibuli. Když má zlatavou barvu, zmírníme teplotu, přiklopíme a smažíme zvolna ještě dalších 15-20 minut.
-
3
V míse metlou smícháme olivový olej, vinný ocet, citronovou šťávu a česnek - mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Pak ji nalijeme na horké brambory, přidáme nasekaný kopr a petrželovou nať, podle chuti osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Ke směsi pak ještě přidáme zkaramelizovanou cibuli a vše protřepeme.