Husa s majoránkou a jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2407 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 210 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 100 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 500 mg
- Draslík 2149.5 mg
- Vláknina 7256 mg
- Vitamín A 7256 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou husu s krkem a droby opláchneme, osušíme a odstraníme nadbytečný tuk. Odřízneme krk, nakrájíme najemno a dáme stranou s drůbky. Uvnitř husu nasolíme a svážíme kuchyňskou nití. Jablka okrájíme, zbavíme jádřince a rozdělíme na čtvrtky. Pod studenou vodou opláchneme čerstvou majoránku, osušíme a otrháme lístky. Husu naplníme jablky a majoránkou.
-
2
Sepneme otvor špejlí a husu dáme na pekáč, hrudí nahoru. Do předehřáté trouby dáme pekáč a pečeme 180 minut.
-
3
Oloupeme a nakrájíme cibuli, přidáme ji po 30 minutách do pekáče s rozkrájeným krkem a drůbky. Jakmile šťáva v pekáči začne hnědnout, přilijeme trochu vody.
-
4
Po 1 hodině pečení husu obrátíme a potřeme výpekem, doléváme pravidelně horkou vodou. Několikrát husu propíchneme během pečení, aby vytekl tuk.
-
5
Asi 10 minut před dokončením potřeme husu studenou slanou vodou, troubu zapneme na maximum, aby se vytvořila kůrka.
-
6
Husu naporcujeme, do výpeku přilijeme vodu, přivedeme k varu, scedíme a odstraníme tuk. Osolíme, přidáme majoránku a podáváme.