Husa s majoránkou a jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
  • 4 ks Cibule
  • 1 kg Jablka
  • 5 kg Husa domácí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2407 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 210 g
  • Sodík 654 mg
  • Bílkoviny 100 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 500 mg
  • Draslík 2149.5 mg
  • Vláknina 7256 mg
  • Vitamín A 7256 mg
  • Vitamín B6 2.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou husu s krkem a droby opláchneme, osušíme a odstraníme nadbytečný tuk. Odřízneme krk, nakrájíme najemno a dáme stranou s drůbky. Uvnitř husu nasolíme a svážíme kuchyňskou nití. Jablka okrájíme, zbavíme jádřince a rozdělíme na čtvrtky. Pod studenou vodou opláchneme čerstvou majoránku, osušíme a otrháme lístky. Husu naplníme jablky a majoránkou.

  • 2

    Sepneme otvor špejlí a husu dáme na pekáč, hrudí nahoru. Do předehřáté trouby dáme pekáč a pečeme 180 minut.

  • 3

    Oloupeme a nakrájíme cibuli, přidáme ji po 30 minutách do pekáče s rozkrájeným krkem a drůbky. Jakmile šťáva v pekáči začne hnědnout, přilijeme trochu vody.

  • 4

    Po 1 hodině pečení husu obrátíme a potřeme výpekem, doléváme pravidelně horkou vodou. Několikrát husu propíchneme během pečení, aby vytekl tuk.

  • 5

    Asi 10 minut před dokončením potřeme husu studenou slanou vodou, troubu zapneme na maximum, aby se vytvořila kůrka.

  • 6

    Husu naporcujeme, do výpeku přilijeme vodu, přivedeme k varu, scedíme a odstraníme tuk. Osolíme, přidáme majoránku a podáváme.

Komentáře k receptu