Brambory zapečené s cibulí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 142 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 3 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 591.4 mg
- Vláknina 7976.5 mg
- Vitamín A 7976.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
-
2
V pánvi rozpálíme 1/2 oleje, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme 8-10 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Na dno vymaštěné zapékací mísy naskládáme 1/3 bramborových plátků a na ně dáme 1/2 usmažené cibule. Podle chuti osolíme a opepříme, potom vložíme další vrstvu brambor a cibule a pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední horní vrstva musí být z brambor.
-
3
Vše přelijeme vývarem, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 200°C péct asi na 40-45 minut, dokud brambory nejsou měkké. Poté zapékanou směs pokapeme zbývajícím olejem, teplotu trouby zvýšíme na 230°C a pečeme ještě 10 minut, dokud se většina šťávy nevypeče a povrch nemá zlatavou barvu.