Likér z vlašských ořechů
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 16 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 115.7 mg
- Vláknina 3922.7 mg
- Vitamín A 3922.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme extrakt z jader vlašských ořechů: vyloupaná jádra očistíme (nejlépe hrubým štětcem), nasucho je v teflonové pánvi orestujeme dozlatova. Dáme je do sklenice, přimícháme 1 špetku nového koření, 1 špetku zázvoru a 25 g čerstvých citronových slupek, vše zalijeme 7.5 dl vysokoprocentního neutrálního alkoholu. Nádobu uzavřeme a odložíme na týden na chladné a temné místo.
-
2
Po týdnu přefiltrujeme extrakt přes nylonový filtr do druhé nádoby a zavřeme ji. Zbytek ořechů zalijeme 1 l vody, zakryjeme a necháme do druhého dne, kdy opět směs s ořechy přefiltrujeme, oba filtráty protřepeme a uložíme do chladničky do dalšího dne. Případné kapičky oleje odstraníme.
-
3
Obě tekutiny spojíme při pokojové teplotě. Do 800 ml ořechového extraktu přimícháme 200 ml cukrového sirupu. Podle chuti můžeme dát cukrového sirupu méně.