Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem
Suroviny
- 675 g Krevety tygří
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet rýžový
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Máta
- 1 ks Mango
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 0.18 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 180 g
- Sodík 264 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 803.2 mg
- Vláknina 11013.8 mg
- Vitamín A 11013.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z krevet oloupeme krunýře, odstraníme střívka, ocásky ponecháme. Vložíme je do skleněné mísy, přidáme na jemno strouhanou kůru z limety, nadrobno rozkrájenou polovinu chilli papričky bez semínek, olej, sůl a pepř, promícháme. Při pokojové teplotě necháme 30 - 40 minut marinovat.
-
2
Mezitím připravíme dresink. Do hmoždíře vložíme nadrobno pokrájený česnek a cukr. Utřeme do hladké pasty, vmícháme do ní tři čtvrtiny šťávy z limetek a lžíci rybí omáčky. Přelijeme do džbánku a smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou. Na závěr dochutíme rýžovým octem.
-
3
Mango oloupeme, odstraníme pecku. Dužinu krájíme na tenké nudličky. Vsypeme do mísy, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev, pláty okurky a půlměsíčky červené cibule. Přelijeme polovinou dresinku, důkladně promícháme. Směs rozdělíme do servírovacích misek.
-
4
Litinovou pánev rozpálíme na vysokou teplotu a potřeme olejem. Vložíme do ní krevety, po každé straně orestujeme cca 2 - 3 minuty. Po vyjmutí naaranžujeme na porce v miskách. Přelijeme zbytkem dresinku, dozdobíme snítkami koriandru a mátovými lístky.
-
5
Šalotky pokrájíme na tenké plátky a na rozpáleném podzemnicovém oleji osmahneme do křupava. Salát posypeme nahrubo pokrájenými arašídy, zbytkem nasekané chilli papričky a smaženou cibulkou, ihned podáváme.