Kuřecí prsíčka s houbami na zázvoru
Suroviny
- 300 g Shiitake houby
- 300 g Fazolové lusky zelené
- 125 g Rýže Basmati
- 100 g Mrkev kořen
- 600 g Kuřecí prsa
- 20 ml Máslo čerstvé
- 5 ml Sůl
- 5 ml Pepř černý mletý
- 125 ml Vývar drůbeží
- 4 ks Cibule
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Citronová tráva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 10 g
- Sodík 777 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 102 mg
- Draslík 1619.6 mg
- Vláknina 14553.5 mg
- Vitamín A 14553.5 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200°C. Houby pečlivě očistíme, odřízneme nožky, klobouky nařízneme křížkem. Lusky hrášku opláchneme pod tekoucí vodou, podélně přeřízneme napůl.
-
2
Zázvor (asi 2cm dlouhý kousek) oloupeme, nakrájíme je na velmi tenké plátky. Na pánvi necháme rozehřát máslo a na něm důkladně podusíme nakrájenou cibuli. Rýži opláchneme, necháme oschnout, smícháme s cibulí, krátce osmažíme a zalijeme vodou. Osolíme, hrnec přiklopíme víkem a necháme vařit na mírném ohni přibližně 10 minut. Následně smícháme s nakrájenou paprikou, mrkví, chilli papričkou a cukrovým hráškem. Vzniklou směs povaříme ještě 6 minut.
-
3
Zatímco se směs vaří, opláchneme a osušíme maso. Pod kůži umístíme nakrájený zázvor, prsíčka ochutíme solí a pepřem. Citronovou trávu opláchneme, zbavíme přebývajících horních konců a rozřízneme napůl.
-
4
V pekáči rozpálíme přepuštěné máslo a maso osmažíme na straně s kůží. Následně obrátíme, přidáme houby, citronovou trávu a zalijeme vývarem. Pekáč vložíme do trouby, vše necháme 12 minut dojít.
-
5
Tuk z pánve propasírujem přes cedník, zalijeme jím zeleninu s rýží, houby odložíme bokem. Jemně osolíme a smícháme s nasekanou petrželkou.
-
6
Rýži rozmístíme na talíře, přidáme kuřecí prsíčka, vše posypeme houbami, ihned podáváme.